A diófa az ember legnagyobb barátja II. rész
Dióhéj
A dióhéjteát cukorbajra fogyasztják, naponta legalább 3-4
csészével, hat héten keresztül. A csíkszentdomokosiak a dióhéjteát csonterősítő
céllal itták. Egyébként ha eltekintünk a dióhéjtea gyógyhatásától, közönséges
tea helyett is iható, íze kellemes
A dióhéjteát nem kell mindenkinek meginni. Akinek
viszketegsége van, annak ezt ajánlja egy hazai orvosi portál: "7 db
dióhéjat 30 percen keresztül vízben főzünk. A langyosra hűlt vízzel naponta
2x-3x mossuk a viszkető felületet." (Klasszikust csak eredetiben szabad
idézni! Nem felületet! Felületet!)
Belső válaszfal
Házilag teának eltett válaszfal A dióbél rekeszek közötti,
azokat elválasztó fásodott válaszfal gyógyszerészeti neve Juglandis
dissepimentum.
A diótermés belső válaszfalának gyógynövénykénti
használata méltatlanul merült feledésbe Európában. Pedig, mint róla a bölcs
német népi mondás megállapítja: "Bitter im Mund, macht das Herz
Gesund," vagyis: Keserű a szájban, gyógyítja a szivet. Ezt a megállapítást
különösen a teljes érés állapota előtti friss dióra vonatkoztatják, amelynek
belső válaszfala valóban erősen keserű. Úgy tartják, a szívritmus-zavarok ellen
jó, mivel a diótermés belső válaszfala a szív pitvara és kamrája közti
válaszfalra hat. Ennek alapján alkalmazták korábban a németek.
A belső válaszfalat kereszt-alakúként is jellemezni szokták,
állítólag a morfológiának is van gyógyászati jelentősége. Ha hiszünk benne.
Persze, nem úgy kell hinni benne, ahogy a keresztben
hiszünk. Hanem aszerint a régi megfigyelés szerint, ahogy a természeti népek
hittek a természet gyógyerejében. Annak analógiájára, ahogy a legtöbb nép a
dióbélben az emberi agyat ismerte fel, a korai germánok a dió belső válaszfalát
látták olyannak, ami a dió belsejét kereszt alakban négy kamrára osztja. Amint
az emberi szivet is négy kamrára osztják a válaszfalak.
Tehát a belső válaszfal - szívgyógyszer. És úgy is
használták. És tessék elképzelni, tisztelt orvos Kollégám, hatott is. Vagy a
hit hatott. Mindegy, kellett hozzá a diófa termésének gyógynövényként használt,
puhára fásodott fala is.
A válaszfalból készített gyógyszert vagy hasonló hatású
készítményt hiába is keresnénk a gyógyszertárakban, de még a
gyógynövény-boltokban is. Ezt még a szakboltok sem ismerik.
De a németek igen alapos emberek. Nemcsak általában utalnak
a válaszfal hasznosságára, hanem házi felhasználásának receptjét is
közzétették. Eszerint a teljes érés állapota előtti friss dióból kell egy
maréknyi belső válaszfalat kinyernünk. Nemcsak a primőrnek számító, még fehér,
porhanyós húsú dió jó erre a célra, hanem a diószüret első felében felszedett,
nem túlszárított dió is. Vagyis saját diófánk termésén kívül az ökológiai
termelésű dió is. Fontos, hogy fehérítetlen, vagyis kénezetlen legyen a dió.
Szóval, egy maréknyi válaszfalat töltsünk fel 40 %-os
konyakkal, és töltsük tiszta, jól zárható üvegbe, például csavaros fedelű
lekváros üvegbe. Hagyjuk négy hétig pihenni, majd ebből a tinktúrából napi 10-
15 cseppet vegyünk be.
A dióbél-rekeszeket elválasztó belső hártyás válaszfalból
készített teával a szívkoszorú-ér megbetegedését is kezelni szokták.
Nemcsak szívre, hanem cukorbetegség ellen is használatos a
diótermés belső válaszfala, grúz kutatók szerint. Negyven darab válaszfalat
pohárnyi forró vízzel öntünk meg, és egy óráig áztatjuk a vízben. Hidegen
leszűrjük, és naponta háromszor egy kávéskanálnyit veszünk magunkhoz.
Fen xi mu A belső hártyás válaszfal a tradícionális kínai
orvoslásban is szerepet játszik. Kínai neve: fen xi mu.
Mint ismeretes, a kínaiak minden, gyógyszerként használt
anyagról általános jellemzést adnak, ezeknek a jelzőknek alapján a jelzett
tulajdonságokkal ellentétes hatások orvoslására használják. A belső válaszfal
jellemzése: keserű, fanyar, semleges. Megállapítják, mely szervek meridiánjaira
hat, ezek a lép és a vese. Erősíti a vesét és általában a "jing"-et.
Vesebetegségek gyógyítására használják, véres vizelés és vizelet visszatartási
gondok esetén. Jó hatású férfiak spontán magömlésekor, nőknél pedig felfázásból
eredő gyulladásokra. Ezen kívül vérhast is gyógyítanak vele Kínában.
Vékony hártyás héj
Friss héj A dióbelet borító vékony, hártyás héj a bélgörcs
gyógyszere. A szárított, porrá dörzsölt hártyából 2 g-ot kell kell bevenni egy
leveseskanálnyi borsmentás vízben.
Diórügy
A diófa rügyeinek főzete borogatásként korpásodás esetén
hatásos, és hajhulláskor is borogatni szoktak vele.
Dióolaj
Leginkább gyógykrémek alapanyagaként használatos a
gyógyszeriparban, magas E-vitamin-tartalma a bőrre tápláló, bőrvédő,
egészségvédő hatású. A dióolaj a durva, száraz, napégett bőrt lágyítja. A
ráncosodás megelőzésére is használható. Jó az ekcémás bőrre is, csökkenti a
korpásodást.
Egy francia szakvélemény szerint a dióolaj
ergoszterol-tartalma (ami a szervezetben a D-vitamin képzésének egyik előzetes
alakja) jó hatású a bőrre, öregedését késlelteti.
Wellness = dióolaj Ha ajkunk kirepedezik, ne keressünk
gyógy-, vagy kozmetikai krémet, ha van otthon kevés dióolajunk, ajkunkat azzal
kenjük be! Pótolja a bőrből hiányzó vitamint, zsiradékot, és egészséges a
bőrnek. Más bőrirritációk esetén is jól használható, enyhíti, csillapítja a
kellemetlen tüneteket.
A dióolajnak kifejezett gombaölő hatása van. A dióolajjal
készült gyógykrémek és kozmetikai készítmények kedvező többlethatása a bőrön a
gomba elleni védelem, tehát egy bizonyos fertőtlenítés, a gombafertőzés
megelőzése vagy kezdődő gombafertőzés leállítása. Ezért szappanok, samponok,
napozókrémek adalékanyaga is. Regenerálja a bőrt. Pikkelysömör ellen is
alkalmazzák.
Kézenfekvő a tanulság: Csak olyan kozmetikai készítményt
szabad vásárolnunk, amiben 10-15 % dióolaj is van. Kipróbálhatjuk
szemránc-elsimítóként is, tisztán, magát az olajat, ha nincs dióolaj tartalmú
szemránckrémünk.
És mikor masszírozhatunk dióolajjal?
Ha páciensünk bőre
sebes. Vagy ha egyéb bőrproblémái vannak. Vagy ha száraz, normál vagy zsíros
bőre van. Mert mindre jó. Égésre, továbbá nehezen gyógyuló sebekre az orosz
népi gyógyászat használ dióolajat. Gyulladásokra, például középfül-gyulladásra
is. Külsőleg a dióolajat nemcsak sebek, üszkösödés, hanem lepra ellen is
alkalmazták. Az angolok.
A dióolajat nemcsak bőrbetegségek fellépésekor, hanem
menstruációs problémák alkalmával is használták. (Brown: Gyógynövények és
használatuk enciklopédiája)
Dióolaj Bőrkiütések elmulasztására a török népi
gyógyászatban is használtak dióolajat. Erdélyben pedig a dióbélből forró
vasalóval kinyomott dióolajat bőrgombásodás ellen kenték a bőrre. Hajhullás
esetén pedig a fejbőrbe dörzsölték.
Paraziták (bolha, fejtetű) ellen is használatos, vagy csak
egyszerű száraz haj vagy korpásodás esetén. Fejsebre is kenik.
Végül kellemetlen hónaljszag ellen is létezik dióolajos
orvosi ajánlás. Eszerint elöször megmossuk és szárazra töröljük a hónaljunkat,
majd dióolajjal bedörzsöljük, és 3-5 percig masszírozzuk.
Dióbél
A dióbél nemcsak csemege, élvezeti cikk, táplálék, hanem
gyógynövény is. Vérnyomáscsökkentő, koleszterinszint-csökkentő hatását nem
lehet eltúlozni. A dióbél gyakorlatilag nátriummentes. Száz gramm
dióbélben jó, ha két milligramm nátrium van, mondjuk, kétezred százalék.
Hasonlítsuk csak össze bármely más élelmiszer nátriumtartalmával!
Ezért állítható teljes biztonsággal, hogy a dióbél
vérnyomáscsökkentő, jó hatású az erekre, az agyi erekre is. De a dióbél egyéb
gyógyhatásai is fontosak. Olyannyira számosak, hogy felsorolni, rendszerbe
foglalni is nehéz. Gyógynövény Egyrészt általános erősítőszerként hat, magas
energia-, vitamin- és ásványi anyag tartalma következtében. Magas
kalcium-tartalma a fogaknak, a csontoknak jó, azokat erősíti.
Fizikai gyengeség esetén napi rendszerességgel kell dióbelet
enni. A spanyolok szellemi gyengeség ellen is ajánlják. Kiváló a szívre és az
észre - írják. Varró gyógyszerész úr vérszegénységre, sápadtságra ajánlja a dióbél
fogyasztását.
Ha valakinek erősödésre, hízásra van szüksége, a
dióbél-fogyasztás igen ajánlott. Fehérjetartalma nagyobb, mint a húsé, tojásé,
és szinte teljes értékű. Gyermekgyógyászatban kifejezetten ajánlatos
vérszegénység és sápadtság esetén, a csontnövekedést a gyerekeknél is segíti.
A cukorbajosoknak is ajánlott, mert cukor- és
poliszaharid-tartalma alacsony, amellett a létfontosságú aminosavak és olajok
nagyobb részét tartalmazza, és igen tápláló.
Konkrétan hogyan készítsünk magunknak erősítőszert dióból?
Egy mai orosz recept:
Harminc deka dióbelet ugyanannyi aszalt barackkal (vigyázat,
a kénezett import aszalt barack nem jó!) és egy egész citrommal, héjastól,
húsdarálón le kell darálni. Három deci mézzel jól el kell keverni. Naponta 1-2
kávéskanállal kell ebből az elixírből bevenni, és mire elfogy, vége a
lábadozásnak, meggyógyultunk. Közben hűtőben kell tartani.
Az általános erősítő hatáson túl a dióbél fogyasztásának
többféle, speciális gyógyhatása is van. Rendszeres fogyasztása rendben tartja a
beleket, normalizálja a bélműködést. Ez főleg idős korban hasznos.
Székrekedés ellen olajtartalma hat, megnedvesíti a
beleket, elősegíti a rendszeres ürítést. Erre a célra - egy orosz ajánlás
szerint - 20 db dióbélhez keverjünk kevés aszalt fügét, aszalt barackot, egy
egész citromot, mazsolát, aszalt szilvát. Robotgéppel jól dolgozzuk el. Naponta
két evőkanállal együnk belőle. Nemcsak a bélműködést serkenti, hanem bőséges
vitaminforrás is.
Hazai orvosi ajánlás is van székrekedésre: "60 gr
dióbelet és 30 gr szezámmagot mozsárban porrá törünk. Ebböl egy-egy
evökanálnyit langyos vízzel lenyelünk reggel és este egy héten át. Krónikus
székletpanaszok esetén különösen hasznos."
Ugyanerre a célra a mazsolával kevert darált dióbelet is
ajánlják. A mazsola-dióbél kombináció nemcsak az emésztőrendszerre jó, a
szívizmot is erősíti, tonizálja az idegrendszert, és csökkenti a fejfájást.
Naponta 3 dkg dióbelet, 2 dkg mazsolát fogyasszunk erre a célra, és egészítsük
ki 2 dkg sajttal is. Ennyit igazán megehetünk az egészségünkért.
Visszatérve az emésztőrendszerre, hasmenés ellen is jó a
dióbél, mert mérsékli. Naponta a reggelihez kell néhány gerezddel fogyasztani.
Felfúvódás esetén pirított tört dióbelet kell naponta
2-3-szor ennünk - tartják a horvátok. Nem kell sok, elég egy késhegynyi.
Étvágytalanság ellen is jó, mert ha a belek rendben vannak,
az étvágy is megjön, a dióbél meghozza.
Üvegben, pohárban Az orosz népi gyógyászatban gyomorfekélyt
is gyógyítanak dióbéllel. Egy liter étolajban két hétig áztatnak 10 dkg
dióbelet zárt üvegben. Közben többször felrázzák. Így diós olajat kapnak, amit
egyenlő arányban kell mézzel összekeverni. Naponta, étkezések előtt kell
keveset magunkhoz venni belőle.
Másik, ugyancsak orosz népi ajánlás a gyomorfekély
gyógyítására: Készítsünk diótejet 2 dkg dióbél mozsárban történő összetörésével
és 1 dl forró vízbe keverésével. Jól össze kell rázni, és le kell szűrni. Már
csak 1-2 kávéskanál mézet kell hozzákeverni, és minden étkezés után félórával egy
kávéskanállal kanalazni belőle.
És egy keleti gyógymód gyomorfekélyre, hurutra: Fél kiló
darált dióbelet 3 dl mézzel és 1 dl aloe-lével keverünk össze, és naponta
háromszor étkezések után félórával egy evőkanállal nyelünk le belőle.
A dióbél májgyógyszer is. Azok a májbetegek, akik nem
fogyaszthatnak zsiradékot, a diót nyugodtan ehetik, mert serkenti a máj
működését, és ezzel az emésztést is. Jót tesz továbbá a termékenységnek és a
hormonháztartásnak is.
A dióbél a tüdőnek is gyógyszere. Avicenna, a középkor
kiemelkedő orvos-tudósa mézes dióbél adagolásával gyógyított tuberkulózist.
Mézes dióbelet köhögés ellen is használhatunk. Népi recept a
Krim-félszigetről: 1:1 arányban keverjük össze a darált dióbelet mézzel, és
vízzel hígítjuk. Kis kortyokban iszogatunk belőle napközben, naponta 1-2
pohárral összesen.
A németek szerint köszvény ellen is jó a dióbél fogyasztása,
mert purinmentes. És a vesének is jó, mert klórmentes.
Egy erdélyi, csíkszentdomokosi etnobotanikai vizsgálat
szerint az összevágott dióbelet külsőleg is lehet használni, kelésre kell
kötni.
Ez a módszer azonos az 1700-as évek oroszországi
katonakórházainak gyakorlatával, ahol a sebek gyorsabb gyógyítása érdekében
használtak dióbelet. Külsőleg.
Az orosz nép körében a dióbél külsődleges használatának
gyakorlata máig él. Sebekre, kelésekre, daganatokra.
És azt mondják, álmatlanság ellen is jó dióbelet rágcsálni,
reggel és este két-két dió belét, mert altató hatása van. Tessék kipróbálni!
Ha nem használ, akkor egy orvosi portál ajánlását próbáljuk
ki: "30 gr dióbelet, 30 gr szezámmagot 60 gr megmosott, friss
eperfalevéllel mozsárban összetörünk, a masszából 3 gr-os golyókat formálunk,
és naponta két alkalommal 3-3 golyót fogyasztunk".
Ha már az éjszakánál tartunk, jogos a kérdés, hogy mit
csináljon az, aki éjszakánként izzadni szokott. A dióbél erre is gyógyszer.
Mézzel kevert dióbelet egyen naponta 4-5 evőkanállal az ilyen személy - mondják
az oroszok.
Az altató hatáshoz hasonlóan idegnyugtató hatást is
bizonyítottak a dióbélre, ami a dióbélben levő B-vitamin hatása. Azt mondják,
csökkenti a hisztériát is. Nem tudom, ki kéne próbálni.
Az viszont biztos, hogy a dióbél foszfortartalma javítja a
memóriát, értékes magnézium-tartalma viszont stresszoldó hatású.
Mivel a dióbél az ember számára teljes értékű élelmiszernek
tekinthető, rendszeres fogyasztása nyomán az egészség szemmel láthatóvá válik.
Élettel telítődik a bőr és a haj is.
Valahol betegség a nem kielégítő nemi aktivitás is. A nemi
vágyat és képességet is növeli a dióbél-fogyasztás. Orosz népi recept: Egy
hónapon át igyunk meg egy pohár kecsketejet, sűrűn belekevert darált dióbéllel.
És megfigyelhetjük az eredményt.
Mi mindent tud még a dió?
Csökkenti a koleszterinszintet, gátolja a vérrögképződést,
javítja az érfalak rugalmasságát, jelentős mennyiségű omega-3 zsírsav és
E-vitamin található benne – hogy csak néhányat említsünk számos gyógyhatású
összetevői közül.
- Milyen ásványi anyagok találhatóak a dióban?
Jelentős mennyiségű káliumot (450mg), foszfort (380mg) és kalciumot (99mg) tartalmaz, de cink, réz, mangán, magnézium, nátrium, vas és szelén is található benne, igaz csak szerényebb mennyiségben.
Jelentős mennyiségű káliumot (450mg), foszfort (380mg) és kalciumot (99mg) tartalmaz, de cink, réz, mangán, magnézium, nátrium, vas és szelén is található benne, igaz csak szerényebb mennyiségben.
- ...és milyen vitaminok?
A dió magas A-vitamin, B1- és B6-vitamin, C-vitamin és K-vitamin tartalommal bír, ennek köszönhetően hatékony immunerősítő lehet az őszi-téli megfázásos időszakban is.
A dió magas A-vitamin, B1- és B6-vitamin, C-vitamin és K-vitamin tartalommal bír, ennek köszönhetően hatékony immunerősítő lehet az őszi-téli megfázásos időszakban is.
- Napi 30 gramm dió elfogyasztása segít a szív- és
érrendszeri betegségek megelőzésében is: az értékes összetevőkben gazdag
csonthéjas csökkenti a koleszterinszintet (ezért egy-egy nehezebb étel
elfogyasztása után például kifejezetten ajánlott a diódesszert), emellett
gátolja a vérrögképződést és javítja az érfalak rugalmasságát.
- A magas energiatartalom sem mindig hátrány...
Beteg gyermekek, legyengült szervezetű felnőttek számára kiváló erősítőszer, a benne található vitaminoknak és ásványi anyagoknak köszönhetően valóságos energiabomba, amely természetes úton segíti a gyógyulást.
Beteg gyermekek, legyengült szervezetű felnőttek számára kiváló erősítőszer, a benne található vitaminoknak és ásványi anyagoknak köszönhetően valóságos energiabomba, amely természetes úton segíti a gyógyulást.
- Öröm az ürömben
A dió bár hizlal, azonban ennek a tulajdonságának természetes következménye, hogy egyúttal hatékonyan segíti a zsírban oldódó vitaminok szervezetben való felszívódását is.
A dió bár hizlal, azonban ennek a tulajdonságának természetes következménye, hogy egyúttal hatékonyan segíti a zsírban oldódó vitaminok szervezetben való felszívódását is.
- Omega-3 zsírsavban gazdag, a 2-es típusú cukorbetegség
ellen is remek fegyver, kiváltképp a nők esetében.
- Antioxidánsainak köszönhetően a rákmegelőzésben is
szerepet játszhat.
- Segíti az emésztést, jó szolgálatot tehet a gyomor- és
bélhuruttal küszködő betegek tüneteinek enyhítésében.
A dióból sajtolt olaj igazi kuriózum, az egészséges és
modern konyha egyik fontos alapanyaga. Erőteljes, markáns íze kiválóan ízesíti
a salátákat, salátaszószokat, leveseket, mártásokat. Hamar avasodik, ezért ne
tartogassuk sokáig. Linolsav-tartalmának köszönhetően védi immunrendszerünket,
javítja a memóriát, és más tekintetben is jótékonyan hat az agyműködésre,
egészségmegőrző és gombaölő hatású. Magas E-vitamintartalmának köszönhetően
kiválóan ápolja bőrünket.
Hogyan tároljuk?
A levert diókat haladéktalanul össze kell gyűjteni és megtisztítani, mert a zöld héj fekete nedvet ereszt, és ez elcsúfítja a dió héját. Azokat a gyümölcsöket, amelyekről a burok nem akar leválni, nejlonzsákba rakjuk, és abban egy napig füllesztjük. Ezután a héj könnyen lebontható. Egy kiló héjas dióból fél kiló belet fejthetünk ki.
A levert diókat haladéktalanul össze kell gyűjteni és megtisztítani, mert a zöld héj fekete nedvet ereszt, és ez elcsúfítja a dió héját. Azokat a gyümölcsöket, amelyekről a burok nem akar leválni, nejlonzsákba rakjuk, és abban egy napig füllesztjük. Ezután a héj könnyen lebontható. Egy kiló héjas dióból fél kiló belet fejthetünk ki.
Termését a dióbelet szinte mindenki
fogyasztja feltörve a kemény héját, sütemények tészták kedvelt adaléka, saláták
duzzasztója de húsételek mellett is megtaláljuk. A dióbél tápanyagtartalma a
legerősebb húsokéval megegyező, amellett, hogy még a fogyókúrázóknak is
ajánlott napi két három szem fogyasztása, sokat ne együnk belőle, mert megtömi
a zsírpárnákat.
Egy kis történelem:
Mi lehet Mithridatesz kincsesládájában? - Ezért felnyittatta, és abban diót talált. - És talált egy kézirattekercset Mithridatesz saját kézírásával, amelyben a dió gyógynövénykénti használatát írta le, mérgezés, fertőzés ellen. Eszerint minden reggel éhomra vegyünk magunkhoz két-három dió beléből, kevés jóminőségű aszalt fügéből, húsz rozmaring-levélből, két-három sószemcséből készült csemegét, amit összezúzással, töréssel, keveréssel állítunk elő. Ez meg fog védeni a mérgezésektől és a fertőzésektől.
Mi lehet Mithridatesz kincsesládájában? - Ezért felnyittatta, és abban diót talált. - És talált egy kézirattekercset Mithridatesz saját kézírásával, amelyben a dió gyógynövénykénti használatát írta le, mérgezés, fertőzés ellen. Eszerint minden reggel éhomra vegyünk magunkhoz két-három dió beléből, kevés jóminőségű aszalt fügéből, húsz rozmaring-levélből, két-három sószemcséből készült csemegét, amit összezúzással, töréssel, keveréssel állítunk elő. Ez meg fog védeni a mérgezésektől és a fertőzésektől.
Mithridateszt tekintik a legelső toxikológusnak, aki -
írásos bizonyítékok szerint - sikeresen védekezett mérgezések ellen. Azóta
nemcsak a toxikológusok tartják ősüknek, hanem a katonaorvosok is, mivel mindez
hadjáratban történt.
Recept, ajánlások
Egy francia ajánlás szerint gyógyhatású dióbort úgy
készítsünk, hogy bor-literenként 40 g diólevelet vagy diókopáncsot áztassunk. Gyógyhatású
diópálinkát pedig úgy, hogy 50 dkg diókopáncsot adjunk 1 l pálinkához. Mindkét
esetben lezárt állapotban hagyjuk állni 3 hónapig, utána szűrjük le. A
diópálinkát ez után felengedhetjük 3 l cukrozott borral.
Dióesszencia készítése zöld dióból: A még puha héjú
zöld diókból 20 db-ot négyfelé vágunk, és egy széles szájú üvegbe rakunk. Annyi
viszkit öntünk rá, hogy bőven ellepje. Az üveget jól lezárjuk, és 2-4 hétig
meleg, pl. napos helyen tartjuk. Utána leszűrjük, palackokba töltjük, lezárjuk.
Egy spanyol diószirup-recept pedig a következő: Az
összeroppantott, megtört zöld diót egy óráig a levegőn hagyjuk állni, majd egy
liter 90-95 fokos alkoholba helyezzük, adunk hozzá szegfűszeget, fahéjat és egy
darabka szerecsendiót (nem többet, mint 1/8 darabot). Jól lezárt üvegben 40
napig tartjuk. Aztán leszűrjük. Szirupot készítünk 2 kg cukorból és 1 liter
vízből, amit a cukor teljes feloldódásáig melegítünk. Lehűlés után öntjük hozzá
a leszűrt alkoholt, és a keveréket egy napig állni hagyjuk. Csak azután
kóstoljuk meg! Ha túl erős vagy túl gyenge, szirupot vagy alkoholt adunk még
hozzá. Gyomrunkat úgy tudjuk tonizálni (erősíteni), hogy ebéd és vacsora előtt
egy kupicával felhajtunk a gyógyszirupból.
És hogyan készítsünk horvát Orehovača pálinkát?
5-6 felvágott, szárított zöld diót áztassuk törkölypálinkában! Adjunk hozzá
gyömbért (0,5 g), szegfűszeget (0,5 g), citromhéjat (1 g). Egészítsük ki 3
kanál sűrű sziruppal, amit 2 kanál cukor és 2 kanál víz főzéséből kaptunk, és
az egészet töltsük fel 1 literre, törköllyel. Bedugaszolva 30 napig tartsuk a
napon. Aztán szűrhető és iható.
Egy másik horvát recept a gyomor rendben tartására: 15
felvágott, szárított zöld diót egy 1,5 l-es üvegben felöntünk pálinkával vagy
konyakkal. Teszünk bele 3 dkg narancshéjat, ugyanannyi citromhéjat, 8
szegfűszeget, és lezárva 6-8 hétig tartsuk a napon. Reggel és este igyunk
belőle egy kupicával.
A dió kérgét nyersen is használhatjuk, de a gyakorlatban
általában szárítják, aprítják. Szokásosan 7-15 cm hosszú, 2 cm széles csíkokban
szárítják. A száraz kéreg csavarodott. Színe matt feketés-barna, fehéres
háncsréteggel, ami szívós, rostos. A belső rétegek kemények, lapítottak, a
külsők fehérek, selymesek. ((Ezt fodítva gondolnám.)) A száraz kéreg íze
kesernyés, összehúzó hatású. Illata nincs.
A diókopáncsot két érési fokozatban szokták használni. A dió
érése előtti időben, illetve a kopáncs felnyílása (népiesen: kovadása) idején a
zöld kopáncs gyűjthető, amit frissen is felhasználhatunk, de általánosabb, hogy
a kopáncsot megszárítják, törik, és száraz állapotban tárolják, későbbi
felhasználásig. A szárítás történhet vékony rétegben a napon, vagy padláson,
vagy szárító berendezésben. Szárítás előtt a penészes vagy megfeketedett
kopáncsot dobjuk ki.
Nem tévesztendő össze az éréskori kopánccsal az érett,
fekete-sötétbarna színű kopáncs, amihez úgy juthatunk, hogy a diószüretkor a
dión maradt kopáncs eltávolításakor azt nem dobjuk ki, hanem ugyancsak
szárítjuk, megtörjük. A két érési fokozatban nem azonosak a kopáncs
hatóanyagai, mert az érett kopáncs már nem tartalmaz tannint.
A zöld diókopáncsot forró víz fölött olajban párolhatjuk,
kevés ammóniák hozzáadásával. Így az olajban oldódnak hasznos anyagai, és az
olajat napégési sebekre kenve azokat hatékonyan gyógyítja.
Gyógyhatású diórügy-készítmény pedig úgy készül, hogy a
rügyeket áztatjuk alkoholban, de ennek a titkát nem osztották meg velünk a
franciák. Inkább elkészítik maguk, és "Juglans bourgeon, Macérat
glycériné" néven maguk forgalmazzák, és azt javasolják, reggelenként és
esténként 50-100 cseppet vegyünk magunkhoz.
Juglans insularis nevű párlat Kubában használatos,
fürdővízben, gyerekek bőrbetegségei ellen.
Egy német szakirodalmi anyag dió-preparátumot ajánl - de nem
mondja meg, hogyan kell készíteni - szíverősítőként, nyugtatóként,
vértisztítóként, "kisalakozáshoz".
Végül megemlítem, hogy a németek nem
gyógyszerkészítményekben, hanem önállóan alkalmazzák a dió gyógyhatású részeit.
Már csak egy kérdés maradt. Hova tegyük nagy gonddal
készített dió-kivonatainkat, gyógyszereinket?
Könnyű a válasz. Diófából készült orvosi úti patikaládába,
amit mindenhova magunkkal vihetünk. Bármikor szükségünk lehet a dióból készült
házi készítményeinkre.
Diólikőr készítése: ezt addig lehet készíteni, amíg nem
fásodott meg a belső része, és átszúrható. (a szörpöt is így készítem, csak nem
pálinkával, hanem sziruppal töltöm föl): egy öt literes üveget tele teszek zöld
dióval, amit előtte megmostam, villával megszurkáltam. Felöntöm hideg vízzel,
másnap leöntöm a vizet, és tiszta vizet öntök rá. Ezt többször megismétlem 4-5
napon keresztül. Majd teszek bele szegfűszeget, fahéjat, vanília rudat, narancs
héjat, és cukrot ízlés szerint. Ha valaki megteheti, mézet adjon hozzá.
Felöntöm kiváló házi pálinkával. A szörp is így készül, csak sziruppal öntöm
föl így a gyerek is megihatja. Elősegíti a máj, és a gyomor, a belek normális
működését, csökkenti a trombózis képződést, serkenti az emésztést.
Kompót: az előkészületek ugyan azok, mint a dió likőrnél,
csak az utolsó fázisban felfőzöm a diókat, forrón üvegekbe szedem, majd a lében
feloldom a cukrot és ráöntöm. Másnapig száraz dunsztban hagyom.
Gyógylekvár: hát igen itt az ismerősöm azt mondta, hogy ő
nem öblögeti, meg nem áztatja, hanem felfőzi és ledarálja. Én megmondom
őszintén, én bármit csinálok belőle, mindig áztatom többször vizet cserélve,
mert különben nekem nagyon szúrós, erős íze van.
Jó tanácsként még csak annyit, hogy ha zöld dióval
foglalkozunk húzzunk kesztyűt, mert olyan szép dióbarna lesz a kezünk, ami
nehezen jön le. És még egy dolog. A diófa levelét ne dobjuk a komposztba,
inkább égessük el. termésben lévő hártya ("közfal")
Végül nem tea ugyan, de ajánlanak gyógyhatású, tonizáló dióbort is.
Úgy készül, hogy 50 g friss diólevelet 8 napig áztatnak 1 l borban. Akinek
kifejezetten tonizálásra van szüksége, minden étkezés előtt vegyen magához egy
likőröspohárnyit.
Kapcsolódó könyv: A DIÓ
MINT GYÓGYNÖVÉNY
Forrás: http://magyarmegmaradasert.hu
Megjegyzések
Megjegyzés küldése